ZWEDEN BEREIKT…..

Het zonnetje zakt alweer richting de horizon. Weer een dag voorbij. Gisteravond is Sobat Kras rond half tien na een fijne dag zeilen in Ystad, Zweden binnen gelopen. 63,4 mijlen op het log waarvan we er ongeveer 55 gezeild hebben. Het eerste stuk van Klintholm tot voorbij het drielandenpunt Denemarken, Zweden, Duitsland, waarvan ik tot het moment van nadering geen weet had, met de asymetrische spinaker op. Het tweede stuk bijna Noord, richting Zweden met grootzeil, voorzeil en kotterzeiltje bij. Een groot verschil in snelheid, beide rond de 120 graden ruime wind, maar met spi 5.5 – 7 knopen en daarna rond de 4,5 knoop. Het laatste stuk wel gemotord, maar twee uurtjes in tegenstelling tot anderen die 7 uur gemotord hadden op hetzelfde traject. Die hebben er uiteraard minder tijd voor nodig gehad, maar wij hebben van het zeilen en het prachtige weer genoten.

De dagen ervoor hebben we trajecten Guldborg – Vordingborg en Vordingborg – Klintholm afgelegd. Guldborg is een dorpje van niets, Vordingborg een flink dorp met een aantal winkels en een bank, Klintholm een paar huizen en een vakantiepark langs de kust van Moen en bekend vanwege de nabijheid van Moens Klimt. Kalkachtige witte kliffen zoals wij die van Dover kennen……… Daar zijn we dus wel langsgevaren onderweg naar Zweden.

Vandaag een dagje Ystad, het plaatsje bekend van inspecteur Kurt Wallander. Als je het niet wist, zou je het niet zeggen en ook niet ontdekken, want ik heb het hooguit op een ansichtkaart zien staan. Een leuke plaats, mooie straatjes met vakwerkhuisjes en een Engelse pub waar we vanmiddag Nederland-Brazilië keken. Eens kijken of we met de halve finale weer een kroeg met hdtv-schermen kunnen vinden. Heel leuk was dat de Zweden zelf absoluut voor Nederland zijn, want wij horen bij Europa net als zij………….

Morgen op weg naar Simrishamn, net om het hoekje op zoek naar een Racon dieseloliefilter. In Klintholm hebben we de wierpot weer eens opengemaakt omdat er minder koelwater bij de motor vandaan kwam. Bij onze vorige Sobat Kras is dit filter als eens in stukjes gebroken tijdens onze eerste vakantie in Denemarken. Toen zat er geen wier in, maar nu…………, kijk zelf maar.

Groetjes Hans en Suzan
a/b Sobat Kras – YSTAD

P.s. Drielandenpunt Denemarken, Zweden, Duitsland midden op zee, zouden we hier ooit nog een keer zo precies langsvaren?? Het baken zend zelfs een AIS signaal uit……………………

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Hey Hans en Zuzan,
  IK volg jullie al een poosje via de weblog en marinetraffic.
  Lijkt me een fantastische reis die jullie maken.
  Gelukkig nog maar een technisch probleemje gehad Voor Hans zal dat geen probleem zijn geweest neem ik aan.
  Het weer lijkt me ook voortreffelijk.
  Mooie foto's die jullie maken.

  Groetjes en tot hoors

  Franca en Chris

 2. Hallo Hans en Suzan,
  jullie maken mooie vorderingen! Wordt het toch nog Gotekanaal?
  Wij liggen inmiddels al twee dagen in Kopenhaegen; een beetje ver van jullie om een biertje te komen drinken op jullie zilveren feest.
  Wij drinken vanavond een biertje op jullie en genieten van een zeer warm Kopenhagen ca. 30 graden.
  Jullie nog een hele fijne reis en tot zien in … op internet zag ik dat jullie met ruim 6 kn richting NO. groet Marijke en Rene ab Robeyne Kopenhagen

Reacties zijn gesloten.