Gereefd zeilen

Zeilen Spaanse Noordkust, Coruna-Viveiro-Ribadeo

18-28 mei 2015

Zeilen langs de Spaanse Noordkust van A Coruna naar Viveiro en Ribadeo

Om 07.00 worden we door de Pelikaan crew uitgezwaaid en varen we met een dubbelrif in het grootzeil en de motor bij, Noord de baai van Coruna uit. De swell valt in eerste instantie tegen maar parallel aan de Cabo Prior wordt deze minder. We rollen de genua uit en zeilen aan de Noordnoordoostenwind 330 graden, wel een beetje de verkeerde kant op, maar misschien krimpt de wind net iets verder naar Noord zoals voorspeld en kunnen we straks een lange slag maken? Mooi niet, als we overstag gaan, komen we nog voor de ingang van de Ria de Cedeira uit maar daar willen we niet naar toe! Zeilen langs de Spaanse Noordkust valt met Noordoostenwind niet echt mee, alhoewel daardoor wel de zeegang van Westelijke winden snel gedempt wordt.

Gereefd zeilen spaanse noordkust Vroeg vertrek uit Coruna To Viveiro zeilen Spaanse Noordkust

Dus de genua weer ingerold en met een strak grootzeil op de motor naar Viveiro. Om kwart over zeven komen we aan en met de wind achter en een marinero op de steiger die niet snapt dat we een spring (lijn van het midden van het schip naar achterkant van de vingersteiger) naar achter willen, rammen we bijna de achterkant van de Moody 44, Amethyst van Geoff en Trish. Het loopt met een sisser af. Het begint te regenen en dat houdt de hele avond niet meer op. We zitten lekker binnen en zien op de meteo dat het wel even zo blijft.

Viveiro

Als het droog is bezoeken we het oude ommuurde centurm van de stad, drinken een kop cafe solo grande en wandelen rondom de drooggevallen baai tussen de oude Romaanse brug en de oude treinbrug in. Bij een borrel op de Amethyst komen we erachter dat zij ook zo snel als het kan naar Frankrijk willen oversteken. Geoff met zijn Engelse humor stelt voor omdat als het zo uitkomt gezamenlijk te doen. Goed plan, morele support al is het maar per marifoon onderweg is altijd fijn.

Viveiro plaza major

Bij de marina van Viveiro treffen we de allervriendelijkste en behulpzaamste mensen die we ooit tegenkwamen. De tas met was geef je af en als het regent komen ze de was, schoon, droog en gestreken aan boord brengen! Hoe lekker kan een schoon bed zijn.

Viveiro-baai-brug

Viveiro naar Ribadeo

Het weer wordt beter, nauwelijks regen en dus trekken we weer verder naar Ribadeo dit keer. 9.15 vertrek Dag leuke en aardige havenmensen!

Viveiro-treinbrug Viveiro-zeiltegel A Coruna like Viveiro-glazen-wanden

Zeilen

We hijsen het grootzeil en motorzeilen de Ria uit. Voor ons varen de Franse Alliage met Jean-Marc en Dominique uit Parijs en Amethyst. Al snel kunnen we zeilen! Aan de wind met alle zeilen uit wat een genot na al die motoruren.
We halen de aanloop van haven van Ribadeo net niet en onder de kust halen we de Genua binnen en starten de motor.

Geen koelwater

Dat is schrikken, heeft Hans net de impeller vervangen door een nieuwe doet het ding het niet, er komt geen koelwater uit de motor. We zetten de motor uit, gaan overstag, trekken de genua weer uit en zeilen naar het Noorden weg van Ribadeo en die oh zo gevaarlijke kust bij de Playa os Cathedrais.
Hans, de held, duikt naar beneden en haalt de impeller eruit en zet er weer een andere in. Motor starten en pfff wat een opluchting er komt weer koelwater uit.

impellerhuis

Impeller

De impeller, een wieltje met rubber schoepjes dat in een impellerhuis ronddraait, trekt door de vacuümwerking het koelwater naar binnen en stuwt het door naar de motor. Zo wordt de motor niet warm door de waterkoeling. Het ding ziet er nog goed uit maar wat was er dan aan de hand?

Plastic zak voor de inlaat?

Als Geoff en Trish het horen, komen ze de volgende dag met de waarschijnlijke oorzaak aanzetten. Er moet vast iets voor de waterinlaat gezeten hebben waardoor de zaak geblokkeerd was.
Maar goed Hans kijkt nog een keer alles na en vindt geen bijzonderheden. Hij is nu wel een meester in impellers verwisselen onder zeil met zeegang.

Aanloop Ribadeo

We gaan na deze oefening weer overstag en zeilen op ons gemak zo de Ria de Ribadeo in. Wel een lastige aanloop omdat je pas in de Ria om de hoek van de Piedras las Carraias rots met het groene baken erbovenop, ziet hoe je verder moet om onder de brug door de haven aan te lopen. Dan is er ook nog het tij dat lekker mee- of tegenwerkt, net hoe je het bekijkt en welke kant je opgaat.

aanloop Ribadeo

Bloc Marine

Onze Franse buren lenen ons de Bloc Marine uit en we nemen foto’s van de pagina’s van La Roche Bernard, waar we Sobat Kras over een maand een paar weken achterlaten om in Nederland wat feesten en partijen mee te vieren met onze families.

Vergelijkbare berichten