haven Ciutadella

West- en zuidpunt Menorca

Zeilen naar Menorca

zon-onder-degollador
Zonsondergang cala Degollador bij Ciutadella

Zondagmorgen ankerop en richting Menorca! Het is fijn dat er weer voldoende wind staat om met een royaal ruime koers de westkant van Menorca aan te zeilen! De wind ruimt onderweg heel langzaam van zuidoost naar zuidzuidwest en dat komt ons prima uit op onze koers van 80 graden.

Cala Degollador bij Ciutadella

rots-cala-degollador
De rots middenin de cala Degollador bij Ciutadella

Het anker valt net om de hoek van de invaart naar Ciutadella in de Cala Degollador dichtbij de rots in het midden, maar er ver genoeg vanaf. We liggen zo prima dat we drie nachten blijven. Dinsdag blijven we aan boord vanwege de harde noordenwind. Met een paar meter extra ketting scheren we vlak langs het rotsige eilandje lijkt het. In werkelijkheid kan er nog een boot tussen…

Water op Menorca

We willen wat lege waterflessen vullen voor afspoelen, handwasjes en andere huishoudelijke zaken en varen met ‘Krasje’ naar binnen. Inmiddels hebben we bij de Ferreteria een drukstuk gekocht om bij de visserskades water te kunnen tappen. We worden door een boze marinero weggestuurd! Als we woensdag weer komen, maar nu nadat we ons keurig gemeld hebben op kanaal 14, met de grote ‘Sobat Kras’ is hij de vriendelijkheid zelve. Zeseneenhalve euro en twee uur later is de watertank vol, de flessen gevuld, zijn er extra voorraden gehaald en is het dek gespoeld. Een koopje t.o.v. Ibiza waar we vierentwintig euro voor een uur betaalden, maar wel staan we nu officieel geregistreerd bij de PortsIB…….

Cala Son Saura

De ruime Cala waar we terecht komen na een uur op de motor en een uur op de zeilen is prachtig: helder water, zandgrond om op te ankeren, twee strandjes en lage bossen op de achtergrond. Het lijkt de Carieb wel, maar dan zonder palmbomen! We blijven twee dagen en ontdoen op het strand de onderkant van de rubberboot, na zeven weken in het water, van de aangroei en de binnenkant van het zand en vuil.

Cala de Tale

’s Middags maken we een wandeling over de rotspunt naar de volgende cala en terug. Het is nog steeds behoorlijk warm en de meeste lichamelijke activiteit bestaat uit zwemmen en snorkelen.

Cala Galdana

We vertrekken met in ons achterhoofd de zaterdag op zondagnacht voorspelde Tramontana noordenwind met zeegang. Als na een uurtje zeilen de Cala Galdana voldoet aan onze voorwaarden: ruimte, bebouwing en winkels valt daar het anker alweer. De wind blijkt alles mee te vallen maar zondag en vooral maandag komt de deining deze beschutte baai toch regelmatig even binnenlopen. Als het maandag ook nog eens flink regent besluiten we Per dinsdag in Mahon met de bus op te halen, ook leuk!

Sant Barthomeu

Vrijdagavond willen we aan land een terras aan het stand zoeken, maar alles blijkt dicht te zijn vanwege St. Barthomeu. In Ferreries hier zeven kilometer vandaan is het vier dagen feest. Daar gaan we zaterdagmorgen kijken. Met de bus naar Ferreries en met de meute mee het dorp in voor de Caixers en Jaleo.

GR. 223 etappe 13

Zondag is het wat bewolkt en we wandelen van Galdana naar de Cala Maracella en Maracelleta, onderweg bekijken we de omgeving via tussendoor paadjes naar miradors, uitzichtpunten bovenop de rotsen. In Maracelleta moet het playa nudista zijn, maar al wat we daar zien zijn enkele topless dames verder houdt iedereen zijn badkleding aan….? Wel druk en weer prachtig helder water. Terug in Galdana rusten we uit op een terras met wifi en nemen een biertje…

Regen

Zes uur, het is nog donker, horen we de eerste regendruppels vallen. Snel, eruit, alle luiken op een kiertje en de patrijspoorten dicht, de kussens onder de buiskap en weer naar bed. Later blijkt dat onze droge sandalen kletsnat geregend zijn. De hele morgen regent het gestaag door, dan een paar droge uurtjes en weer regen. Voor de eerste keer in acht weken eten we binnen en hebben we t-shirt en korte broek aan. Temperatuur 25 graden…..

Vergelijkbare berichten