Waterperikelen op Ibiza

Water op de Balearen

‘Op de Balearen is het drinkwater van slechte kwaliteit en moeilijk te krijgen’, is ons verteld door een Engelsman die hier al jaren rondvaart. Tot nu toe kunnen we met onze 1000 liter watertank met zijn tweeën gemakkelijk een maand of langer doorvaren, maar met bezoek aan boord gaat de tank natuurlijk sneller leeg.

Water kopen

Dezelfde Engelsman reageert nogal verontwaardigd dat hij in de haven van San Antoni de Portmany op Ibiza, twaalf euro moet betalen om een half uur afgemeerd te mogen liggen en binnen die tijd water te tanken en stroomaansluiting te hebben.
Wij maken er graag gebruik van.

VHF 12

Oproepen op kanaal twaalf dat je in de haven water wilt innemen en je krijgt een keurig antwoord bij welk ponton je kunt afmeren. Het systeem wordt uitgelegd en de tijd gaat in.

Werken

Het is even hard werken bij temperaturen boven de 30 graden in de volle zon! Walstroom aansluiten, waterslang aansluiten, door laten spoelen en in de watertank hangen, alle camera accu’s, telefoons, laptop, tablet en tandenborstels op de lader. Als de watertank vol is, besparen we onszelf een watersafari op het strand door alle leeggedronken waterflessen ook te vullen voor de was, afspoelen na het zwemmen e.d.. Daarna ontzouten we Sobat Kras na drie weken in het zilte nat en maken we tegelijkertijd de ramen, reling, preekstoel en hekwerk schoon.

Gematst tarief

Na 65 minuten roept Hans de marinero op dat we klaar zijn. Hij komt eraan op de fiets en berekent ons een uur! Met plezier rekenen we 24 euro af want een schoon schip, een volle watertank en een uur walstroom zijn ons dat dan toch meer dan waard op Ibiza, waar de havengelden in juli beginnen bij 120 euro per nacht.

We varen de haven uit en gaan stuurboord uit richting Cala San Miguel waar we met een vertraging van vier dagen aankomen.

Vergelijkbare berichten