Stroming en getijdenverschil…..

Een 18e eeuwse kerk in LezardrieuxInmiddels zijn we alweer de tweede avond in Lezardrieux, Noord-Bretagne. Gisteren was het springtij en het verval hier op de rivier de Trieux is tegen de 12 meter. Dat betekent wel dat het als een gek stroomt van half tij tot hoog water en zes uur later ook weer de andere kant op.
Het is een spektakel om te zien hoe de boten dwars op de stroom mikken op een gat waar ze in willen. Soms mislukt het ook zoalsbij het aanmeren tegen de stroom op. De stroom is zo sterk dat je je voorlijn direct moet beleggen, anders stroomt je voorpunt weg en lig je 2,5 meter van de steiger of je buurman af. Als je afgemeerd bent, moet je niet vergeten je log uit te zetten want de mijlen tellen dan gewoon door. En ondanks dat je stilligt vaar je 3 – 3,5 knoop per uur volgens je instrumenten.

De drempel houdt het bassin vol.

Op Alderney hebben we lekker rollend voor anker gelegen vanwege de vooral eerste nacht Oostenwind. Samen gegeten met de Robeyne mannen, die inmiddels alweer in Camaret s/Mer zijn aangekomen vanmiddag. En heerlijk gewandeld, boodschappen gedaan en ons verwonderd over hoe een schip zich achter het anker gedraagd met in- en afgaand tij.

Van Alderney naar Guernsey op de motor door The Swinge, befaamd en berucht (bij slecht weer) vanwege de stroomrafelingen en kolken. Bij Guernsey door The Little Russel ging heel prima, maar was nog even spannend vanwege weinig zicht. Dank aan de uitvinder van de kaartplotter, die heeft het ons een stuk eenvoudiger gemaakt om de goede koers te volgen.

St. Peters Port was druk, lawaaiig en Engels pittoresk. Voor ons was 1 dagje meer dan genoeg. Op naar Bretagne. Robeyne vertrok zeilend richting L’Aberwrac’h en wij motor/zeilend naar Lezardrieux. Een prachtige aanloop bij Ile de Bréhat, Gert dit hele eiland schijnt van roze granieten rotsen te zijn, langs de rivier de Trieux op met de vloedstroom mee. Bij aankomst moesten we ook twee rondjes tegen de stroom op varen om aan de steiger uit te komen. Met hulp van een Duitser, Engelsman en twee Belgen lukte dat heel prima.

12 meter lager dan 6 uur eerder!Vandaag het schouwspel van een leeglopende rivier weer eens van dichtbij gezien en onderlangs de rivierkant gewandeld en mooie foto’s gemaakt. 12 meter hoogteverschil: ongelofelijk….

Morgen een stukje verder langs de kust richting Camaret of Brest, waar het nu herfst schijnt te zijn, volgens het sms-je van René. Eens kijken hoeveel zin we hebben om in de regen te zeilen?
Eventuele stops kunnen Ploumanac’h en/of L’Aberwrac’h zijn. We zien het morgen wel.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Hoi Hans en Suzanne.
  De grote reis aangevangen?
  Net zoals andere volgers zijn we jullie op een paar dagen verschil misgelopen in Cherbourg en Guernsey. Het is dat we besloten hadden om met onze zoon met zijn vriending een 3 dagen naar Parijs te gaan vanuit Le Havre anders waren we omstreeks dezelfde tijd in Cherbourg aangekomen.
  Wij zeilden op 1 augustus van Honfleur naar Cherbourg en lagen op 02/08 in Jersey. Op 04/08 in Guernsey van waaruit we helaas onze terugtocht naar Nederland hebben moeten aanvangen. Inmiddels weer aan de slag.
  We zijn nog steeds uitermate blij met onze Bai Sait (papiaments voor “bijzit, tweede vrouw”) en ex Sobat Kras. Vanaf eind Mrt zijn we al tenminste elk weekend met haar op pad geweest.

  Veel plezier en we zullen jullie regelmatig volgen.

  mvg
  Conny en Nico,

 2. Hallo Suzanne en Hans,

  Hoe gaat het? Werkt de wind en het weer een beetje mee?

  Groetjes,

  Fred en Norma

Reacties zijn gesloten.