St Joan El Masnou breekt de week

El Masnou

Tramontana met Venturi- effect
Tramontana met Venturi-effect

Inmiddels is de Sobat Kras crew alweer een week aan boord in de haven van El Masnou. Na het St Joan feest op 23 juni lijken boot en bemanning klaar om woensdag te vertrekken richting Puerto de Sollèr op Mallorca. Maar er waait een Tramontana tussen het Centraal Massief en Pyreneën door de Golfe de Leon in en dat heeft effect op de Middellandse Zee deining.

Deining onder invloed van de Tramontana

El Masnou wandelpad
El Masnou wandelpad

Deining klinkt vriendelijk maar korte golven van 2.5 tot 3 meter met heel weinig wind onderweg, omdat we ruim buiten het 35-40 knopen windveld vallen, zijn niet fijn. Sobat Kras rolt in zo’n geval van de ene naar de andere kant en de bemanning wordt katterig, wellicht zeeziek en heeft het niet naar het zin.

Dus wachten we even af of het te verwachten golfpatroon donderdag een beter beeld voorspelt en gaan we als het goed is een dag later weg. Dat is geen straf hoor. Hier in El Masnou hebben we de hele dag temperaturen ruim boven de 20 graden met wisselende winden, qua sterkte en qua richting. Af en toe wat bewolking, wat ons de gelegenheid geeft gemakkelijk aan de zomerse temperaturen te wennen.

Klussen en terrassen… in El Masnou

El Masnou kerk
El Masnou kerk

In de afgelopen week hebben we allerlei klusjes gedaan. De kuiptafel is ingekort voor meer kuipruimte en gemakkelijker doorgang en met andere steunen gemonteerd aan de stuurstand. De watertank gespoeld en gevuld, de laatste zonbescherminghoesjes voor de luiken genaaid, een drank- en voedselvoorraad aangelegd voor de komende weken.

En natuurlijk onszelf verwend op een terras voor een drankje, een lunch of tapas…, genieten dus. Ook hebben we op 23 juni het St Joan feest meegevierd op het strand.

St Joan El Masnou

St Joan El Masnou
St Joan El Masnou

St Joan is in Catalonië een belangrijk feest voor iedereen want de zomer begint! Ook wordt het de naamdag van de koning
genoemd. De reden voor feest is de zonnewende op 23 juni. De zon staat op de hoogste Noorderbreedte van het jaar loodrecht boven de Kreeftskeerkring op ongeveer 23 graad Noord en gaat vanaf deze datum weer terugzakken naar de andere kant van de evenaar.

Volksfeest St Joan El Masnou

St Joan El Masnou
St Joan El Masnou

Overdag zijn er veel gezinnen op straat en op het strand die ‘kinder’ vuurwerk en rotjes afsteken. Dat gaat er heel gemoedelijk aan toe. ’s Avonds vanaf een uur of acht begint het strand vol te lopen met mensen met vuurwerk, hout, drankjes en hapjes en muziek!

 

 

St Joan El Masnou
St Joan El Masnou

Als het donker is en rond twaalf uur wordt er langs de hele kust vuurwerk afgestoken en op de stranden wordt bij houtvuur, muziek gemaakt en gedanst. Het St Joan volksfeest gaat door tot de vroege morgen maar dat maken wij niet meer mee….

 

 

El Masnou vlakbij Barcelona
El Masnou vlakbij Barcelona

Als we de volgende morgen om 11 uur een wandeling maken langs het wandelpad parallel aan het strand is alles alweer compleet opgeruimd en begeeft ‘heel’ Spanje lijkt het wel, zich naar het strand voor een vrije dag. Hardlopers, wandelaars, fietsers iedereen is buiten of op een terras actief.

 

 

St Joan El Masnou
St Joan El Masnou
Haven El Masnou
Haven El Masnou

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. nou jullie zitten beter dan wij hier wat het weer betreft.
  de kachel houdt ons nog steeds warm. gisterennacht was er nog nachtvorst!!!! Nu (overdag) 15 gr.
  ik heb een vriendin wonen op Mallorca (Alaro). Zitten allebei zonder
  werk. Met twee studerende kinderen. Op het eiland heerst veel werkeloosheid. Tot schrijfs, gr. Fred en Wil.

 2. Hoi Hans en Suzan,

  Weer een heerlijk verslag. Wij hebben dit allemaal nog te goed en hopen jullie snel onderweg tegen te komen.

  Geniet en liefs van ons,

  Pelikaan, Camaret s/mer

Reacties zijn gesloten.