Sobat Kras klaar voor de winter….

Al vijf dagen zijn we steeds bezig om alle zaken gereed te maken op Sobat Kras zodat we haar goed achter laten deze winter.

In het water hebben we de zeilen eraf gehaald en de motor- en keerkoppelingsolie ververst. Vervolgens als we in Lagos bij de werf aan komen, maken we de rubberboot schoon.

Na het liften en op de plaats zetten, spoelen we het dek helemaal af met zoet water, drogen en ruimen de rubberboot op, draaien de buitenboordmotor leeg met de staart in een emmer met zoet water. Alle losse spullen halen we van dek en reling af en ruimen we op. Ankerketting en anker spoelen, drogen en weer in de schone ankerbak opbergen. De voorpunt schoon maken en leeg ruimen zodat we die als opslag kunnen gebruiken voor de zeilen, stootwillen, joon, reddingsboeien, trapje enz.

Ondertussen draait ‘INA’ onze wasjes en zo worden de handdoeken, korte broeken, hemdjes en t-shirts lekker schoon gedraaid. Als deze wasjes droog zijn, komt de grote was. De lakens één voor één in de draaiemmer en gelukkig allemaal voor de regenbuien droog en weer schoon op bed.

Hans poetst de hele romp en heeft zo het hele schip de laatste maand in de was gezet. De schroef ziet er weer uit als nieuw en alle afsluiters zijn gecontroleerd en gesmeerd.

We huren nog even een autootje en bekijken in het achterland de Barrachem de Arade, genieten van de flinke heuvels en kleine weggetjes en sluiten af aan de kust met een heerlijke vislunch in Benagil. Ook kopen we een extra tas en een weegschaal om onze bagage te wegen. We nemen veel ongebruikte spullen mee terug naar Lelystad.

Zondagnacht komt de al dagen aangekondigde depressie van de Atlantische Oceaan over ons heen. Heftige regenbuien, 35 knopen wind met uitschieters terwijl wij binnen proberen te slapen. Het geeft een goed gevoel dat Sobat Kras stevig staat en nauwelijks beweegt. We gaan donderdag met een gerust hart terug naar Nederland, als vliegveld Faro weer in normale doen is tenminste…..

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Lieve Hans en Suzan,

  Welkom thuis!!! Geniet maar weer lekker van je eigen mooie stek en natuurlijk ook van al de leuke mensen van Parkhaven!!
  We zien jullie wel verschijnen op een borrel om jullie goede reis te vieren! Het wordt met jullie nog gezelliger in Parkhaven!!

  Sportlieve groetjes,
  Henriëtte en Johan

 2. Lieve Hans n Suzan,
  Als ik dit schrijf zijn jullie met koffers en al onderweg naar het vliegveld. Als je dit lest zit je ongetwijfeld al in Parkhaven.Toch welkom thuis en hoop jullie vrijdag bij Madee of eerder een welkom thuis knuffel te geven.
  Liefs
  Marijke

Reacties zijn gesloten.