Semana Santa – La Linea

Palmzondag Semana Santa

Semana Santa onschuldige kinderen
onschuldige kinderen

In de stad begint de zon te schijnen en zitten we op het plein bij de kerk op een terras als we allerlei activiteiten om ons heen zien. Iedereen ziet er netjes uit en de kinderen krijgen cadeautjes. Af en toe komen er in rood-witte of blauw-witte geklede jurk kinderen langs lopen. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en we lopen achter de mensen aan.

Al snel komen we de eerste processie van de Heilige Week tegen: op Palmzondag wordt het passietafereel, de intocht van Jezus op zijn ezel in Jeruzalem verbeeldt op de baar, ‘paso’ in het Spaans.

Semana Santa Paso
Paso gedragen door boetelingen

Kinderen van alle leeftijden lopen mee in rood-witte gewaden en vanaf een jaar of zes met puntmutsen op om de anonimiteit van de boetelingen te garanderen, allemaal met een palmtak in de hand.
De palmtak steken ze ’s avonds thuis achter het kruis om ……

Iedere paar honderd meter stopt de stoet om de boetelingen die met zo’n 25 man tegelijk de baar tillen en vooruit verplaatsen op de maat, te wisselen. Het is een zware klus en de mannen zijn blij als de volgende groep aan de beurt is. Na de boetedoening kunnen ze er weer een jaar tegenaan, zo stellen we ons voor.

Semana Santa in Sevilla

Semana Santa straten
Schone lege straten

We horen van Per dat je in Sevilla vanwege de drukte bijna niet bij de processies kunt komen. Maar daar is in La Linea geen sprake van, de processies zijn zeer toegankelijk en je kunt alles uitgebreid zien van voorbereiding tot en met indragen in de kerk.

Broederschappen Semana Santa

Semana Santa boetelingen
Boetelingen

Uit het uitgebreide programma blijkt dat er zeker 10 broederschappen zijn die allemaal op één van de avonden in de Semana Santa een processie houden. Alle avonden met een ander thema uit de passietaferelen, van de intocht in Jerusalem tot en met het overlijden van Jezus aan het kruis. Daardoor ook in allerlei kleurencombinaties. De zogenaamde Hermandad’s hebben soms wel honderden tot duizenden deelnemers. Lid kun je worden als je gedoopt bent in de katholieke kerk en bijdraagt aan de processie van je broederschap.

Stille tocht op maandag

Semana Santa processie
Goed bereikbaar en toegankelijke processie.

Op maandagavond vind de stille tocht plaats. De gewaden van de processiegangers in het zwart, alle mobieltjes uit, geen muziek en diepe religieuze stilte ook bij het toegestroomde publiek. Indrukwekkend of luguber daar kunnen we het niet over eens worden met de Schotse kennissen die hiernaar zijn gaan kijken.

Op de stille donderdag en goede vrijdag zijn er drie processies die met een half uur verschil door de straten lopen en pas na enen ’s nachts eindigen. Geen wonder dat op deze twee dagen alle supermarkten, winkels en bedrijven dicht zijn. De scholen hebben vakantie in de Semana Santa.

Diep geworteld religieus ‘feest’

De Semana Santa is groots, publiek en een belangrijke religieuze ‘feest’week in Andalusië. Het maakt ons duidelijk dat het katholieke geloof hier nog steeds diep geworteld is.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Dag lieve cultizeilers,

    Wat leuk om jullie reisverhalen te lezen. Van het laatste verhaal zou je bijna katholiek willen worden. Graag veel nieuwe mooie impressies, we genieten een beetje mee. Goede vaart, Hans en Ellen

  2. Leuk om telkens jullie verhalen te lezen en jullie zo een beetje te kunnen volgen. In Nederland is het trouwens nog steeds winter!!

  3. Wij hebben ook een keer een processie in Spanje gezien.
    Vond dit mooi om te lezen.

Reacties zijn gesloten.