Nossa Senhora dos Navegantes

Een kerkelijk gebruik dat in Brazilië veel opgang vindt, treffen we ook aan op het eiland van Culatra. Het eerste weekeinde van augustus is het daarom feest en omdat we toch in de buurt zijn, besluiten we langer te blijven en het feest te bekijken.

Vrijdagavond gaan we met de rubberboot naar de wal om ons in het feestgewoel te storten, maar eerst gaan we Cataplana eten in Café/Restaurante Jovanco. Daar zijn we de eersten, het is wel inmiddels half tien, pas na tienen worden er nog een paar tafels bezet met eetgasten. De Cataplana is heerlijk, maar van een feest is geen sprake. Pas als we alweer lang en breed aan boord zijn, tegen twaalven, barst de muziek los.

Later komen we erachter dat de reden van het feest de processie van de Heilige Maria in de vorm van Onze Vrouwe van de Varenden is en dat die ’s zondags plaatsvindt. Dat willen we meemaken. De feestvierders komen vooral af of het varken aan het spit, de sardines van de barbeque en het bier en de sangria die per liter geschonken worden tijdens de lunchtijd. Op het midden van het zand, tussen de haven en het dorpje is van doeken een zonnetent gemaakt waaronder lange tafels met een paar honderd stoelen staan. Hier wordt gegeten en gedronken.

Zaterdagavond gaan we weer de kant op, nu is het een stuk drukker in het dorpje. Maar verder dan bier en cocktails drinkende jongeren en mannen, hele gezinnen op de been tot in de late avond komen we niet. Een soort van warenmarkt is er ook maar meer dan 10 kramen zijn er niet.

’s Zondags om een uur of elf verzamelen allerhande bootjes, vissers en sportbootjes zich in linie voor het haventje en na een half uur varen ze in een lang lint naar binnen. Dan gaat iedereen ergens eten.

Om ongeveer twee uur wordt Onze Vrouwe uit het kerkje gedragen naar de steiger, met een schamele 20-30 vrouwen en kinderen erachteraan die zingen. Op de steiger gaat ze onder de palmbogen door en wordt op het voordek van een vissersboot gezet. Er is nu minder volk op de been dan ’s morgens bij de invaart van de vaartuigen. De vissersboot met Onze Vrouwe wordt vergezeld door een paar grotere vissersschepen en een armada van kleine vissers- en bevoorradingsbootjes die normaliter met hoog water over de platen naar Olhao scheuren. Nu begleiden ze Onze Vrouwe naar Olhao, een klein uurtje varen want het is een processie dus gaat langzaam. Rond half zes komt de hele vloot weer teruggevaren en wordt Nossa Senhora dos Navegantes weer op haar vaste plek in het eenvoudige kerkje gezet.

Een klein spektakel om een keer mee te maken, maar meer een aanleiding om veel alcohol te nuttigen. Ook niet zo raar als je bedenkt dat een biertje op een terras een kwart goedkoper is dan een blikje frisdrank. De keuze is dan snel gemaakt en we zien dan ook dat er de hele dag door mannen en vrouwen bier gedronken wordt. Op zijn Portugees: uit het flesje Sagres.

Vergelijkbare berichten