Naar en rondje Ibiza

Naar Ibiza

Op maandagmorgen om 08.00 uur varen we Denia uit. Als we onder de beschutting van de Kaap Antionio uitvaren, steekt de wind op. Suzan trekt de genua uit en al snel zeilt Sobat Kras ruim 6 knopen met een ruim invallende wind die zal oplopen naar 25 knopen en achterop lopende golven van een meter of anderhalf. Na een uurtje zijn schip en bemanning weer aan elkaar en aan de zeegang gewend en zeilt Sobat Kras een prachtige tocht van 57 mijl in 8 uur naar Ibiza. Rond half vijf valt het anker in Cala Bassa waar beschutting tegen de Zuid West 6 en de zeegang is.

Ibiza in zicht
Ibiza in zicht

Cala Bassa

Na een kort fourageerrondje in St. Antonio keren we woensdag terug naar de Cala Bassa om nu beschutting tegen de Noord West 6-7 te zoeken. ’s Middags komt de Pelikaan aan na een prima tocht, alleen de laatste twee uur trok de wind aan met uitschieters naar 40 knopen. Aankomstborrel op Sobat Kras met Llano en Pelikaan.

Voor anker in Cala Bassa
Voor anker in Cala Bassa

Op Bella passen

Omdat de weersomstandigheden nog niet stabiel willen worden, gaat de Pelikaan crew een dagje naar Ibiza stad en mag Bella logeren op de Sobat Kras. ’s Avonds Champions League finale tussen de Spanjaarden, een belevenis. Ondertussen zoeken we een lek in de rubberboot en plakken het…

Bella helemaal beter
Op Bella passen

Tandarts

Een bekende opspelende kies wordt ’s maandags bij Hans getrokken en op dinsdag vaart Sobat Kras de Pelikaan achterna naar Port de San Miguel. Kruisend maar zeilend! De rubberboot lekt helaas nog steeds.

Rondje Ibiza
Vol aan de wind

Rondje Ibiza

De wind en het weer blijven wisselend en Wim stelt voor een rondje Ibiza te zeilen en dat lukt mooi. Met landwind weg uit San Miguel om de kapen Moscarté, d’n Serra, Jonch en Grossa heen. Dan aan de wind met vol grootzeil en genua. Van nul tot 8 knopen bootsnelheid en alles er tussen in naar Cala San Vincente.

Rondje Ibiza - San Vicente
Cala San Vicente

Cala San Vicente

Bij aankomst liggen we nog in de wind te wapperen maar ’s avonds draait de wind inderdaad Noord. De tweede dag staat de wind weer de cala in en vertrekken we richting Zuidwesten om het rondje Ibiza met de klok mee verder te zeilen.

Rondje Ibiza - Cala Llonga
Cala Llonga

Cala Llonga

We komen terecht in Cala Llonga en hebben een rustige nacht. ’s Morgens steekt de wind weer op en die tunnelt nu recht de cala in. We halen anker op en zeilen naar Espalmador.

Zeilvrienden
Zeilvrienden – strand Espalmador
Helder water Espalmador
Helder water bij Espalmador
Zeewier duinen
Zeewieduinen Espalmador

Espalmador

Hier liggen we aan een van de meerboeien die betaald moeten worden.
Espalmador is een prachtig rustig ongerept eilandje en we wanen ons in de Carieb. Wandelen, zonnen en zwemmen bij een privéstrandje tussen de gedroogde zeewierduinen geeft ons een bijzonder luxe gevoel.
De eerste dag regent het en dus worden de gevonden lekken van de rubberboot een dag later geplakt. Gelukkig mogen we met de Pelikaan taxi mee naar de kant.

Niet oversteken

Dreigend onweer - Espalmador
Dreigend onweer – Espalmador

Savina – Formentera

Voor een nacht verkassen we naar de overkant in de hoek bij de haven van Savina op Formentera omdat de wind naar Zuid West gaat draaien gedurende de nacht. ’s avonds gaat de wind liggen en pas als we ’s morgens alweer varen steekt de wind weer op.

Isla Vedra vanaf Espalmador
Isla Vedra vanaf Espalmador

Zeilend langs de Westkust

We zeilen van Formentera op vol tuig naar Isla Vedra. Varen tussen het eilandje en Ibiza door en gaan Noord uit, West van Isla del Esparto omhoog en om de kaap van Isla Conejera naar de Cala Bassa.
Als om 1300 uur het anker ingegraven is, is ons rondje Ibiza compleet.

Pelikaan zeilt Zuid van Ibiza stad
Pelikaan zeilt Zuid van Ibiza stad
Zonsondergang Espalmador
Zonsondergang Espalmador

Naar Mallorca

De volgende dag fourageren in St. Antonio, we kopen de Lidl leeg en varen ’s middags naar de Calo Blanco om donderdag 5 juni de oversteek naar Mallorca te wagen. Bij vertrek zijn de zeegang en de wind tegen. De windsterkte is te weinig om fatsoenlijk te kunnen zeilen maar de zeegang is fors tot 1,5 – 2 meter. We draaien om en liggen weer in de baai van St. Antonio.

Pelikaan arriveert in Cala Bassa
Pelikaan arriveert in Cala Bassa
St. Antonio - optimist
Multifunctionele optimist bij St. Antonio

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.