motorperikelen

Motorperikelen houden ons thuis

Als we op 7 juli met goede moed Sobat Kras losmaken, weten we nog niet dat we uiteindelijk door motorperikelen en een leuk feest pas ruim twee weken later echt op vakantie gaan.

Boot icoontje staat stil

Vrijdag in de middag maken we los en vertrekken richting Enkhuizen, wat tegenwoordig onze eerste stop is om aan het idee van vakantie te wennen. Het is prachtig weer en dus motoren we die kant op. Nadat we de hoek bij het Commissarislicht al even voorbij zijn zien we dat ons boot icoontje op de kaartplotter stilstaat.

Stuurautomaat kalibreren

Kalibreren is al jaren onze eerste oplossing voor kaartplotter problemen dus we draaien 2-3 ruime rondjes met een snelheid onder de 2 knopen. De stuurautomaat geeft aan dat het klaar is en de deviatie is acceptabel. Opgelost denken we.

Motorperikelen

Hans geeft meer gas en de motor gaat meer toeren draaien en hapert, hapert en stopt ermee. Dit was al een keer eerder gebeurd maar toen dachten we het opgelost te hebben door de ontluchting van de dieseltank schoon te blazen. Er kwam wat vocht uit dus opgelost (dachten we).

Gelukkig start de motor weer en met een vaartje van 2,5 knoop sukkelen we naar de dichtstbijzijnde haven, de Flevo Marina waarvan we weten dat er een goede service verleend wordt.

Lucht in de dieselaanvoer

Het is inmiddels half vijf en de monteur is op zijn vroegst maandag weer beschikbaar. Hans overlegt met Alle: conclusie lucht in de aanvoerleiding van de diesel. Hou dit vast want die lucht houdt ons de komende twee weken bezig.

Vervanging water-dieselfilter

Zaterdagmorgen vervangen we het water-dieselfilter, de grote verdachte van de lucht in de diesel. ’s Middag vertrekken we opnieuw richting Enkhuizen, nu vanuit de Flevo Marina. Op de plotter we dat het boot icoontje nog steeds niet wil meedraaien. Dus vragen we een boot in  de buurt of we wel de goede kant opvaren volgens hun AIS-ontvangst, dat is het geval gelukkig en we motoren verder.

Terug naar huis

Na 10 minuten hapert de motor en het probleem van de lucht in de leiding is dus niet opgelost. Nu keren we linea recta om en motoren op een sukkeldrafje naar huis.

Onmogelijk veel mogelijke oorzaken

Alle motordeskundigen houden het op lucht in de dieselaanvoer, maar in de loop van de week komen er allerlei mogelijke problemen die dit kunnen veroorzaken bij…..

Oplossing nabij en Open Huis party

Uiteindelijk zijn we anderhalve week bezig om het probleem op te lossen en na de open huis party bij Robin en Suzan echt op vakantie te gaan op 23 juli.

Vergelijkbare berichten