Kastelen en verdedigingswerken

In Aspo-Drottningskar bezochten we het Castelet, verdedigings- werk uit de Middeleeuwen.
Gisteren zijn we van Aspo naar Kalmar gezeild, weer een prachtig rak over stuurboord met volle zeilen. Pal voor Kalmar door een geultje met een treuzelende Zweed voor ons en een vrachtschip achter ons, zodat we in een klein gaatje snel de zeilen moesten binnenhalen. Gelukkig ging dat vlekkeloos en konden we even later aan een hekboei vastmaken met de neus naar de kant.


Ook in Kalmar is een kasteel dat bezocht kan worden. En dat is zeker de moeite waard. Het kasteel is in de 16e en 17e eeuw van een verdedigings fort uit 1150 omgebouwd naar een kasteel. Je kunt door het hele kasteel heen dwalen en door de opzet, met allerlei heren en dames in Middeleeuwse kostuums die rondlopen, vragen beantwoorden en spelletjes met kinderen doen, is het een heerlijke ervaring en waan je je zomaar in die vroegere tijden.

Toen in de 17e eeuw de drie zuidelijke provincies die eerst bij Denemarken hoorden in Zweedse handen kwamen, verloren de verdedigings werken hun functie en zijn ze voor allerlei zaken gebruikt, zoals gevangenissen, distilleerderijen enz. In de loop van de 20e eeuw zagen de Zweden in dat dit een groot cultureel erfgoed was en zijn de forten en kastelen tot toeristische attracties benoemd. Kalmar kasteel absoluut een aanrader, mocht je een keer in de buurt zijn.

’s Middags met de bus een bezoek gebracht aan het wereld beroemde IKEA om een goed dekmatras te scoren. Deze grote rol mee in de bus en aan boord  op maat geknipt en geïnstalleerd. Suzan hoopt nu beter te slapen en van de kuil in het bed verlost te zijn. Hans verwacht dat ze nu ’s morgens helemaal niet meer uit bed te krijgen is.

Uitgesteld etentje omdat we 25 jaar geleden trouwden en aansluitend in een bijna lege sportkroeg Nederland – Uruguay 3-2 gekeken in luxe lounge stoelen met slappe zweedse biertjes.

Vanavond Duitsland – Spanje op de laptop gevolgd dus mogen ‘we’ zondag tegen Spanje de finale spelen.
Wat denken jullie, gaan ‘we’ dat wel winnen…..
Zondag dus een reden om in een grotere plaats aan te leggen.
Hartelijke groet,
Hans en Suzan
a/b Sobat Kras
Kalmar

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Hoi Hans & Suzan,

  Gefeliciteerd met jullie 25jarig huwelijk. Prachtige reis maken jullie. Wij blijven jullie volgen op het blog en genieten een beetje mee.
  Groeten en Goede Reis,
  Simon en Ina

 2. gefeliteerd met jullie met 25 jarig huwelijk. Nu nog minstens 25 jaar erbij.
  Mooie omgeving waar jullie verblijven

  Groetjes

  Chris en Franca

Reacties zijn gesloten.