Een prachtige Cala

Ibiza – Mallorca

Port de San Miguel

Nog zeven dagen hebben we de tijd om van San Antoni op Ibiza naar Mallorca te komen. Daar komen Elice, Aad en Marit de 31e juli ’s middags aan. Van San Antoni zeilen we in ruim drie uur op de genua naar Port de San Miguel, een mooie baai met een groot eiland voor de ingang zodat we goed beschut liggen. We zwemmen, snorkelen en kletsen met de catamaran ‘Ella y El’ over antifouling, de Balearen in zijn algemeen en aan boord krijgen we een gekoelde Rioja, mmmmmmm.

Verleggen

Omdat we vlak langs een meerboeitje van een grote rubberboot zwaaien, verleggen we ’s morgens het anker! Het is hier zo heerlijk dat we nog een dagje blijven.

Cala Blanco

Vrijdagmorgen verlaten we de Port San Miguel om naar Mallorca te varen. Eenmaal buiten de beschutting van de cala valt het vies tegen: 15 knopen wind tegen en forse zeegang. We besluiten direct een tussenstop te maken en de eerste cala die we invaren is een gouden greep. Een op het eerste gezicht vrij open cala maar als Sobat Kras achter het anker dobbert, ligt het heel rustig.

Inktvissen

Snorkelen in dit prachtige heldere water is heerlijk en tussen de rotsen ontdekken we een grote en een kleine inktvis. Prachtig om te zien hoe deze bijzondere dieren in het water bewegen. Het valt op dat er veel vissen boven en om de inktvissen heen blijven zwemmen. Ineens zijn ze vliegensvlug vertrokken! Jammer maar genieten dat we ze hebben gezien.

Canal de Mallorca

De zee tussen Ibiza en Mallorca heet Canal de Mallorca en op zondag steken we over. De wind moet net voldoende worden en zo mee gaan draaien dat we kunnen zeilen. Zoals vaak blijkt de werkelijkheid geheel anders dan de verwachting! In plaats van Zuidoost naar Zuidwest te ruimen, gaat de wind tergend langzaam naar Zuid en dat betekent dat we de hele dag de motor bijzetten.

Zeeleven

Als Sobat Kras de Cala Blanco uitvaart mogen we een minuut twee grote dolfijnen begroeten waarna ze rustig voor de ingang van de cala blijven zwemmen. Na een uur of wat ineens een gesnuif naast de Sobat Kras en ja daar is een walvisachtige van een meter of 6-7 schatten we zo, we denken een griend gezien te hebben. Hij, of is het een zij, komt nog een paar keer boven om adem te halen maar zwemt een andere koers dan wij varen. Deze zeildag komen we veel plastic vervuiling in het water tegen, dat hebben we nog niet eerder gezien. Bij Mallorca zien we in een flits nog een rog maar daar moeten we het voor vandaag mee doen.

Cala Portals – Mallorca

Na 9,5 uur motorzeilen laten we op Mallorca het anker vallen in Cala Portals een klein baaitje met drie strandjes en veel boten, het ligt dan ook wat krap. De wind ruimt ’s morgens dan eindelijk naar Zuidwest en dat is voor deze baai goed, aflandig dus. We lunchen op het strand bij een lokaal restaurant. De strandtenten in Spanje zijn in het weekeinde afgeladen vol voor de lunch die rond twee uur begint en voor de Spanjaarden soms pas om vijf uur eindigt. We hebben geluk en krijgen een tafeltje voor twee.

Obsession of Poole

’s Avonds hoort Suzan haar naam roepen en ankert de Sun Odyssee 45 ‘Obsession of Poole’ van Graham en Linda naast ons. Leuk oude bekenden uit Alvor van 2011. Dezelfde avond gaan we op de borrel, lekker bijpraten.

Naar San Antonio de La Playa

Het is niet ver meer naar de overkant van de baai van Palma dus besluiten we hier tot dinsdag te blijven, dan zijn het brood en ook de crackers op en moeten we op zoek naar winkels! De laatste nacht in de Cala Portals draait de wind onverwacht vroeg naar Oost en liggen we de hele nacht dichtbij de rotsen te klotsen. ’s Morgens zeilen we naar Ca’n Pastilla waar we voor het strand en naast de haven ankeren. Met de rubberboot naar het strand en op zoek naar een supermarkt, de Eroski is deze keer aan de beurt. We slaan de eerste lading in voor vijf personen en komen half nat door de branding terug aan boord.

Vergelijkbare berichten