Porto

Douro Marina Porto, Afurada

Afurada authentiek visserdorp

217Douro-Porto-IMG_1922_640

Zaterdag halen we brood bij het bakkertje in Afurada een oud vissersdorpje aan de zuidkant van de Douro vlakbij de Marina. Een gezellig authentiek wijkje met mannen en vrouwen die ieder op andere tijden in het café zitten. De was wordt hier op de hand gedaan en naast de Douro Marina op bijzondere lijnen gedroogd.

Zicht-Porto-uit-marina

Restaurant

Als we ’s avonds voordat we uit eten gaan ook een biertje drinken op het terras van een café wel met de jassen aan, vertelt een Portugees die hier op vakantie is en normaal in Frankrijk woont waar we het beste kunnen eten. Daar gaan we dan ook naartoe. Heerlijke vis en schelpdieren als voorgerecht: percedes en garnalen, een vol bord met eten, wijn erbij, heerlijk, daar waren we aan toe.

Porto bruggen

Slecht weer, veel wind en regen

Zondag en maandag waaien de koeien van de dijken en is de aanloop van de Douro een kolkende massa. Ook regent het gedurende langere periodes, niet echt leuk. We doen wat klusjes aan de boot, Suzan werkt wat en zo komen we de dagen door.

Bezoek Porto

Dinsdag lijkt het beter te worden en besluiten we ’s middags Porto in te gaan. Eerst met de Ferry, op 5 minuten wandelen van de Douro Marina, de Douro oversteken, dan met de historische tram de stad in en na een wandeling over de Cais van de Douro bij de bekende brug nemen we de funicular omhoog de stad in. We struinen rond door grote en kleine straten, bezoeken het station met de prachtige azujelos tegeltjes en lopen na port gekocht te hebben terug naar de tram die ons naar de Ferry terugbrengt.

Ferry Douro-Porto bij Douro Marina Porto Porto station

Aanrader Taberna Sao Pedro

’s Avonds eten we weer buiten de deur in Taberna Sao Pedro tegenover de bakker. Hier wordt de vis op de barbecue gegrild en met salade en gekookte aardappelen geserveerd, een lekkere fles wijn erbij en we smullen weer. Annemieke raakt aan de praat met drie Amerikanen en sleept er een uitnodiging om langs te komen uit.
Dan nog een dag met was, boodschapjes, klusjes en weerkaarten bekijken.

Vis-bbq-restaurant-Afurada218Douro-Porto-IMG_1926_640219Douro-Porto-IMG_1929_640

Douro Marina Porto

Deze in 2012 geopende private marina 2-3 mijl achter de monding van de Douro is misschien niet de goedkoopste haven langs deze kust, maar biedt absoluut waar voor het geld. De dames van de receptie zijn bijzonder vriendelijk en behulpzaam en de marinero’s komen zelfs de aankomst manoeuvre die iets minder soepel liep, even doorspreken. Zodat het in de toekomst beter zal gaan. Ook met het slechte weer lopen ze continue op de steiger schepen net even beter vast te leggen en houden een super oogje in het zeil. Alle lof voor Douro Marina Porto met goede wifi, wasmachine en douches en behulpzame en vriendelijke mensen.

Douro estuarium met Douro Marina Porto rechts

Na het palaver is het duidelijk!

We gaan van Douro Marina Porto naar Spanje zeilen. We rekenen op motoren en zeegang, deze keer waarschijnlijk droog. Pfff en we krijgen het cadeau. Een heerlijke voor de windse tocht met niet te hoge golven, precies goede windsterkte om vooruit te komen. We zeilen in in 12 uur waarvan maar twee motoruren naar Baiona. We genieten ervan, heerlijk zeilen met alleen de genua, voldoende snelheid 6-7 knopen, niet te veel verdwaalde golven, met een herenkoers de gewenste afstand afgelegd.

Molen in zee

Baiona

Tijdens de dag valt de barometer van 1012 naar 1009 maar de volgende morgen staat die al snel weer op 1015 en dezelfde avond alweer op 1021. Wel nog wisselvallig vandaag en we wandelen het kasteel rond.

Baiona kasteel
Baiona uitzicht op Cies eilandenBaiona uitzicht rondom kasteel

Naar Muros

Morgen varen we op de motor naar Muros. Het hogedrukgebied van de komende dagen geeft te weinig wind om te zeilen en we willen de Kaap Finistere voorbij naar Noord Spanje.

Vergelijkbare berichten