Jaleo plein Ferreries

Caixers en Jaleo bij fiesta San Barthomeu

Sant Barthomeu

Vrijdagavond willen we aan land een terras aan het stand zoeken, maar alles blijkt dicht te zijn vanwege St. Barthomeu. In Ferreries hier zeven kilometer vandaan is het vier dagen feest. Daar gaan we zaterdagmorgen kijken. Met de bus naar Ferreries en met de meute mee het dorp in voor de Caixers en Jaleo.

Caixers en Jaleo

Halverwege komen we de Caixers tegen, veel tweetallen paarden met hun ruiters, die door de straten paraderen! Prachtig. Op het plein tussen het Gemeentehuis en de St. Barthomeu kerk in komt iedereen kijken hoe de caixers zich presenteren aan de burgemeester, zijn vrouw en dochters! De eerste keer snel met een enkele keer steigeren tussen het draven door, midden tussen het publiek…..

Jaleo in Ferreries

Als ze de smaak goed te pakken hebben zijn er paarden met ruiters bij die tientallen seconden tussen het publiek steigeren. De ruiters worden in hun rug ondersteund door handen van het publiek, de paarden worden geliefkoosd, aangeraakt! Hoogtepunt is vooral een steigerend paard voor je terwijl je er net voor staat met je handen in de lucht. Een spektakel wat ongeveer drie uur duurt. De Jaleo, de parade door de straten ging eraan vooraf!
Naderhand is er nog een kerkdienst waarbij de paarden gezegend worden, maar daar hebben we niet meer op gewacht.

Lokale bevolking Ferreries

De hele bevolking is op straat, overal wordt eten klaargezet voor de lunch.
Dit spektakel wordt op vrijdagavond en zaterdagmorgen opgevoerd, zondagmorgen wordt het nog eens herhaald maar dan met ezels met jeugd erop die vooral plezier maken en het ritueel nadoen.


_______________________________

Ferreries information

At 150m above sea level, Ferreries is the highest town in Menorca sited next to the island’s second highest mountain S’Enclusa. This sleepy town is typically Menorcean and is known primarily for shoe and furniture manufacture, some of which is available from factory shops along the main road. The farmers’ market held each Tuesday and Friday is also ideal for picking up authentic local produce.

Although not an obvious tourist destination, the opening of the Museu de la Natura makes this a nautal centre for rural tourism. In the heart of Menorcan countryside, Ferreries is the ideal starting point for walking holidays or tranquil stays.

If you are nearby, Ferreries holds its annual fiesta in honour of St Bartholomew on 23rd-25th August. Visitors are welcome.

Approx. transfer time from airport: 35 minutes

Vergelijkbare berichten