Cala Tarida

Een week Mallorca met bezoek op Sobat Kras

Bezoek op Mallorca

Bij de invaart van Soller een familieportret
Bij de invaart van Soller een familieportret

31 juli tot 7 augustus zijn Elice, Aad en Marit op bezoek aan boord van Sobat Kras. Met de heersende wind uit de oostelijke hoek gaan we de westkant van het eiland verkennen.

Ca’n Pastilla

Geland op het vliegveld nemen ze de bus naar Ca’n Pastilla waar we ze opwachten. Bagage, Aad, Marit en Hans met het ‘Krasje’ en Elice en Suzan zwemmen van het strand naar Sobat Kras. De bemanning van de rubberboot is nat en de dames moeten flink doorzwemmen tegen de zeegang van de zeebries in.

Playa de Palma Nova en Cala Portals

cala Portalls
Veel dagjesmensen op een grote catamaran in cala Portalls

Aan de wind zeilend tussen de Juan Carlos Cup zeilwedstrijden door, kruisen we naar Playa de Palma Nova. Hier is het nog steeds erg toeristisch en vol op de stranden. Het ligt erg open dus na anderhalf uur motoren we naar Cala Portals waar we zwemmen en waar Marit snorkelt.

Kwallen

De week van fam. Segers
De week van fam. Segers

Sinds Sobat Kras bij Formentera lag, komen we onderweg de ene keer meer de andere keer minder kwallen tegen in het zwemwater. Hoewel het prachtige weekdieren zijn die zich in het water gracieus voortbewegen, zijn we heel voorzichtig geworden nadat Lars een paar striemen op zijn hand had na een korte aanraking met de tentakels van zo’n kwal. Tot nu toe hebben we nog iedere keer met goed opletten wel kunnen zwemmen, maar als je weet dat er kwallen zijn, zwemt dat toch niet echt ontspannen. Daarentegen zijn er in de Cala Tarida op Ibiza, toen we al weg waren op een middag honderden kwallen tegelijk gezien en dat hebben wij zelf nog niet meegemaakt.

Cala de Santa Ponsa

Aanlegsteiger rubberboot en zonbeton lokale bevolking
Aanlegsteiger rubberboot en zonbeton lokale bevolking

In eerste instantie willen we bij Portals de kant op maar met variabele wind liggen alle boten tegen elkaar in te draaien en past het met stabiele wind uit een richting net wel, maar nu net niet. We halen anker op en motorzeilen om de zuidwestpunt van Mallorca naar de Cala de Santa Ponsa. Een grote baai met veel ruimte en veel schepen. Een prima Eroski supermarkt en we vullen de voorraad voor de komende dagen aan.

Santa Ponsa

Op de wal in Santa Ponsa
Op de wal in Santa Ponsa

Santa Ponsa is een aardige plaats en de drie dames besluiten zaterdag te gaan shoppen. Terug aan boord willen de mannen op de kant borrelen dus blijven we nog een nachtje. ’s Morgens nog een keer voorraad aanvullen en op weg naar Cala Basset an de ruige noordwestkant van Mallorca.

Zeewind

De zeewind die al vroeg in de middag op komt zetten vanwege de snelle opwarming van het land is deze zondag zodanig dat die bij iedere kaap meedraait eromheen, precies tegengesteld aan onze vaarrichting, dus de motor bij. Ons geplande doel Cala Basset is vol, nauw en ligt in de wind.

Isla Dragonera

We wenden de steven en varen naar Cala Llado in het midden aan de oostkant van Dragonera. Hier zwemmen we allemaal en pogen Elice en Marit naar de wachttoren te klimmen. Maar dat mag alleen maar over de officiële weg, dus worden ze door een man in uniform teruggestuurd. We laten het voor wat het is, een rotsig eiland en varen de hoek om.

Ensenada de Sas Hortigas

Uitzicht ensa. de sas Hortigas
Uitzicht ensa. de sas Hortigas

Na een mijl of zes zien we in de Ens. de Sas Hortigas flink wat boten liggen. Sobat Kras wurmt zich ertussen en het anker valt op een mooie zandplaat.
Na een uurtje verdwijnt de ene na de andere boot en blijven we met een motorboot over. Een prachtige onbedorven hoek waar je met rustig weer gerust kunt ankeren. Ondanks een paar kwallen zwemmen we en er komen veel vissen op ons af, prachtig! Met de rubberboot gaan Marit, Elice en Suzan op verkenningstocht: mooie rotsen onder en boven water en erg droge bergflanken waar Marit een berggeitenfamilie ontdekt.

Bosbranden

blushelicopter links boven de bergen
blushelicopter links boven de bergen

Sinds 27 juli zijn er op de noordwestflanken van het gebergte bosbranden. Inmiddels is volgens de media alles onder controle, maar af en toe komt er een brandlucht de boot ingewaaid. We zien ook een aantal keren helikopters en vliegtuigen rondvliegen die de bossen controleren. ’s Morgens zien we rookflarden op een bergflank. Als we de volgende dag verder varen langs de kust worden de deels verbrande stukken minder en de bergen steeds groener.

Cala Deia

Aad, Elice en Marit zwemmen
Aad, Elice en Marit zwemmen

Plan voor deze maandag is ankeren bij het schiereiland Sa Foradada. De westkant blijkt flink diep te zijn, de oostkant erg krap. We varen een paar mijl verderop en komen bij Cala Deia terecht waar we net buiten de baai op zand ankeren, weliswaar 12 meter diep maar een prima plek lijkt het totdat er ’s nachts toch een vrij oncomfortabele zeegang onze kant opkomt. We slapen allemaal niet al te best.

Port de Soller

De paar mijl die ons resten tot Port de Soller zijn in een uurtje gevaren en dinsdag vroeg in de middag ankert Sobat Kras daar waar het Balearen avontuur begin juli begonnen is.
’s Middags gaan we de kant op voor een wandeling, een drankje op de kant, een zoektocht naar een huurauto ( alles uitverkocht voor woensdag) en een afsluitend diner op een leuk terras.
Woensdagmorgen nemen onze gasten een taxi naar het vliegveld om terug te vliegen naar Spanje waar hun auto wacht. Op naar Barcelona voor een rondleiding door de stad met Per als gids.

Vergelijkbare berichten