Andalusië in between roadtrips

Andalusië heeft veel te bieden

Andalusië Tarifa grens tussen twee oceanen
Andalusië Tarifa grens tussen twee oceanen

Trip door Andalusië. Zondagmorgen rijden we van La Linea via de kust naar Tarifa waar slecht 13 kilometer water het zuidelijkste puntje van Europa van Marokko scheidt. Het kan hier regelmatig flink spoken en langs de stranden tussen Tarifa en Cadiz tref je de prachtigste surfspots aan die veel nationaliteiten trekken.

 

Alonso Perez de Guzman 'el Bueno' in Tarifa
Guzman ‘ standbeeld Tarifa

Tarifa zelf is een plaatsje met smalle straatjes, witte huizen en talloze barretjes. Het kasteel Alonso Perez de Guzman ‘el Bueno’ uit 960 laat zien dat de strijd tussen de Berbers en de islamisten langdurig en hevig was.

 

 

Vejer de la Frontera

Verderop gaan we de weg af naar Bolonia om de resten van de Romeinse kolonie ‘Baelo Claudio’ te bezoeken en het prachtige duingebied dat hier in een beschutte bocht ligt te bekijken. Helaas is de ruïne op zondag dicht en riiden we door.
Aansluitend is Vejer de la Frontera bovenop een rots gelegen helwit typisch Andalusisch dorp ons volgende doel. De route naar Vejer de la Frontera is prachtig en leidt ons door een kloof tussen twee heuvels in waar we linksaf de berg opkruipen naar het oude Andalusische witte dorpje. Parkeren onderaan de heuvel en klimmen naar de gereserveerde studio. Als dat geregeld is, gaan we het dorp verkennen en na een ontmoeting met twee Engelsen die hier wonen, eten we in Restaurant Central.

’s Morgens rijden we 100 km verder naar Jerez de la Frontera en parkeren midden in de stad in de parkeergarage onder een plein. De stad in, lopen, kijken, genieten en lopen, terrasjes. Het office de turismo is verhuisd en het duurt twee uur voor we het gevonden hebben. Wel de moeite waard omdat we met plattegrond deze keer de kerken en bodega’s nu feilloos weten te vinden.

Om vier uur gaan we met de Duitse rondleiding mee bij de bodega van Gonzalez Byaz. Met twee Spaanse dames en de gids, een klein gezelschap met alle tijd om uitleg te krijgen en te  vragen. Dat is een voordeel van reizen buiten het hoogseizoen: minder drukte en meer gemoedelijkheid. De Spanjaarden nemen in ieder geval alle tijd voor ons.

Na twee sherry’s gaan we op zoek naar een hotel en vinden een eenvoudig familiehotel vlakbij de parkeergarage: hotel El Ankla (het Anker), wat een ironie…. Cash betalen is goedkoper dan met een bankpas, dus…

Dinsdagmorgen ontbijten we om de hoek van het hotel en we rijden van de vlakke sherry driekhoek Jerez – Sanlucar de Barrameda – Sevilla richting het Oosten, de bergen in. Om voldoende tijd in Ronda te hebben, rijden we Arcona met de auto door. Prachtig kasteel om op ons ‘ooit’-lijstje te zetten. In de middag lopen we in Ronda over de fameuze brug die het oude en moderne deel van het stadje scheidt. Gebouwd in 1793 om het ravijn te overbruggen. De route terug naar het Zuiden is wonderschoon en absoluut een aanrader. We stoppen onderweg om foto’s te maken en komen eind van de middag in La Linea aan.

 

Vergelijkbare berichten