Een 18e eeuwse kerk in LezardrieuxInmiddels zijn we alweer de tweede avond in Lezardrieux, Noord-Bretagne. Gisteren was het springtij en het verval hier op de rivier de Trieux is tegen de 12 meter. Dat betekent wel dat het als een gek stroomt van half tij tot hoog water en zes uur later ook weer de andere kant op.
Het is een spektakel om te zien hoe de boten dwars op de stroom mikken op een gat waar ze in willen. Soms mislukt het ook zoalsbij het aanmeren tegen de stroom op. De stroom is zo sterk dat je je voorlijn direct moet beleggen, anders stroomt je voorpunt weg en lig je 2,5 meter van de steiger of je buurman af. Als je afgemeerd bent, moet je niet vergeten je log uit te zetten want de mijlen tellen dan gewoon door. En ondanks dat je stilligt vaar je 3 – 3,5 knoop per uur volgens je instrumenten.

De drempel houdt het bassin vol.

Op Alderney hebben we lekker rollend voor anker gelegen vanwege de vooral eerste nacht Oostenwind. Samen gegeten met de Robeyne mannen, die inmiddels alweer in Camaret s/Mer zijn aangekomen vanmiddag. En heerlijk gewandeld, boodschappen gedaan en ons verwonderd over hoe een schip zich achter het anker gedraagd met in- en afgaand tij.

Van Alderney naar Guernsey op de motor door The Swinge, befaamd en berucht (bij slecht weer) vanwege de stroomrafelingen en kolken. Bij Guernsey door The Little Russel ging heel prima, maar was nog even spannend vanwege weinig zicht. Dank aan de uitvinder van de kaartplotter, die heeft het ons een stuk eenvoudiger gemaakt om de goede koers te volgen.

St. Peters Port was druk, lawaaiig en Engels pittoresk. Voor ons was 1 dagje meer dan genoeg. Op naar Bretagne. Robeyne vertrok zeilend richting L’Aberwrac’h en wij motor/zeilend naar Lezardrieux. Een prachtige aanloop bij Ile de Bréhat, Gert dit hele eiland schijnt van roze granieten rotsen te zijn, langs de rivier de Trieux op met de vloedstroom mee. Bij aankomst moesten we ook twee rondjes tegen de stroom op varen om aan de steiger uit te komen. Met hulp van een Duitser, Engelsman en twee Belgen lukte dat heel prima.

12 meter lager dan 6 uur eerder!Vandaag het schouwspel van een leeglopende rivier weer eens van dichtbij gezien en onderlangs de rivierkant gewandeld en mooie foto’s gemaakt. 12 meter hoogteverschil: ongelofelijk….

Morgen een stukje verder langs de kust richting Camaret of Brest, waar het nu herfst schijnt te zijn, volgens het sms-je van René. Eens kijken hoeveel zin we hebben om in de regen te zeilen?
Eventuele stops kunnen Ploumanac’h en/of L’Aberwrac’h zijn. We zien het morgen wel.

Andere blogs

Suzan Groeneveld

Suzan zeilde sinds 1983 met Hans in Europa. Eerst met een oude Wibo die ze samen opknapten maar bij de koop van hun eerste huis weer verkochten. Begin jaren negentig kwam er na een zeilvakantie op een gehuurde Compromis 777 de Friendship 26, Sobat Kras waarmee ze samen met een peuter en een kleuter enkele jaren veel tijd doorbrachten . Van eind april tot eind oktober in de weekeinden op de Grevelingen. En zomers door Zeeland naar de Oosterschelde en het Veerse Meer.

Pas met de Contest 31 HT AC die daarna kwam, leerde Suzan zeilen. Daarmee zeilde het hele gezin jarenlang in de zomers van de Waddeneilanden tot Noord Frankrijk en de overkant van het Kanaal naar Ramsgate. De kinderen inmiddels tieners wilden wel vriendjes meenemen in de weekeinden. Dat leverde wat ruimteproblemen op en de Contest verwisselde van eigenaar. Na een tijd zoeken kwam de Moody 425 in zicht. Ook daarmee zeilden ze nog enkele jaren rond.

Met de kinderen de deur uit werd de Moody verkocht en kwam er na lang nadenken een stevige langkieler waarmee lange reizen gemaakt konden worden. De Island Packet 45 diende als stevige thuisbasis voor verdere zeilreizen van Oost Zweden tot en met Oost Spanje en de Balearen. De kusten België, Normandië, Bretagne, Westkust Frankrijk, Noord Spanje, Portugal, Algarve, Zuid Spanje en Oost Spanje werden in een zestal zomers aangedaan. Na thuiskomst in Lelystad in 2015 werd de directe omgeving verkend en de Island Packet verkocht.

Eind 2016 kwam er nog een snelle Salona 37 op hun pad en zeilden ze diverse zomers in Nederland op het Ijsselmeer en de Waddenzee. Na een medische diagnose met consequenties is ook deze zeilboot in 2020 verkocht. Maar het water blijft trekken en in 2022 doet de Kent 33 motorboot genaamd Kentering haar intrede.