Andalusië heeft veel te bieden

Andalusië Tarifa grens tussen twee oceanen
Andalusië Tarifa grens tussen twee oceanen

Trip door Andalusië. Zondagmorgen rijden we van La Linea via de kust naar Tarifa waar slecht 13 kilometer water het zuidelijkste puntje van Europa van Marokko scheidt. Het kan hier regelmatig flink spoken en langs de stranden tussen Tarifa en Cadiz tref je de prachtigste surfspots aan die veel nationaliteiten trekken.

 

Alonso Perez de Guzman 'el Bueno' in Tarifa
Guzman ‘ standbeeld Tarifa

Tarifa zelf is een plaatsje met smalle straatjes, witte huizen en talloze barretjes. Het kasteel Alonso Perez de Guzman ‘el Bueno’ uit 960 laat zien dat de strijd tussen de Berbers en de islamisten langdurig en hevig was.

 

 

Vejer de la Frontera

Verderop gaan we de weg af naar Bolonia om de resten van de Romeinse kolonie ‘Baelo Claudio’ te bezoeken en het prachtige duingebied dat hier in een beschutte bocht ligt te bekijken. Helaas is de ruïne op zondag dicht en riiden we door.
Aansluitend is Vejer de la Frontera bovenop een rots gelegen helwit typisch Andalusisch dorp ons volgende doel. De route naar Vejer de la Frontera is prachtig en leidt ons door een kloof tussen twee heuvels in waar we linksaf de berg opkruipen naar het oude Andalusische witte dorpje. Parkeren onderaan de heuvel en klimmen naar de gereserveerde studio. Als dat geregeld is, gaan we het dorp verkennen en na een ontmoeting met twee Engelsen die hier wonen, eten we in Restaurant Central.

’s Morgens rijden we 100 km verder naar Jerez de la Frontera en parkeren midden in de stad in de parkeergarage onder een plein. De stad in, lopen, kijken, genieten en lopen, terrasjes. Het office de turismo is verhuisd en het duurt twee uur voor we het gevonden hebben. Wel de moeite waard omdat we met plattegrond deze keer de kerken en bodega’s nu feilloos weten te vinden.

Om vier uur gaan we met de Duitse rondleiding mee bij de bodega van Gonzalez Byaz. Met twee Spaanse dames en de gids, een klein gezelschap met alle tijd om uitleg te krijgen en te  vragen. Dat is een voordeel van reizen buiten het hoogseizoen: minder drukte en meer gemoedelijkheid. De Spanjaarden nemen in ieder geval alle tijd voor ons.

Na twee sherry’s gaan we op zoek naar een hotel en vinden een eenvoudig familiehotel vlakbij de parkeergarage: hotel El Ankla (het Anker), wat een ironie…. Cash betalen is goedkoper dan met een bankpas, dus…

Dinsdagmorgen ontbijten we om de hoek van het hotel en we rijden van de vlakke sherry driekhoek Jerez – Sanlucar de Barrameda – Sevilla richting het Oosten, de bergen in. Om voldoende tijd in Ronda te hebben, rijden we Arcona met de auto door. Prachtig kasteel om op ons ‘ooit’-lijstje te zetten. In de middag lopen we in Ronda over de fameuze brug die het oude en moderne deel van het stadje scheidt. Gebouwd in 1793 om het ravijn te overbruggen. De route terug naar het Zuiden is wonderschoon en absoluut een aanrader. We stoppen onderweg om foto’s te maken en komen eind van de middag in La Linea aan.

 

Andere blogs

Suzan Groeneveld

Suzan zeilde sinds 1983 met Hans in Europa. Eerst met een oude Wibo die ze samen opknapten maar bij de koop van hun eerste huis weer verkochten. Begin jaren negentig kwam er na een zeilvakantie op een gehuurde Compromis 777 de Friendship 26, Sobat Kras waarmee ze samen met een peuter en een kleuter enkele jaren veel tijd doorbrachten . Van eind april tot eind oktober in de weekeinden op de Grevelingen. En zomers door Zeeland naar de Oosterschelde en het Veerse Meer.

Pas met de Contest 31 HT AC die daarna kwam, leerde Suzan zeilen. Daarmee zeilde het hele gezin jarenlang in de zomers van de Waddeneilanden tot Noord Frankrijk en de overkant van het Kanaal naar Ramsgate. De kinderen inmiddels tieners wilden wel vriendjes meenemen in de weekeinden. Dat leverde wat ruimteproblemen op en de Contest verwisselde van eigenaar. Na een tijd zoeken kwam de Moody 425 in zicht. Ook daarmee zeilden ze nog enkele jaren rond.

Met de kinderen de deur uit werd de Moody verkocht en kwam er na lang nadenken een stevige langkieler waarmee lange reizen gemaakt konden worden. De Island Packet 45 diende als stevige thuisbasis voor verdere zeilreizen van Oost Zweden tot en met Oost Spanje en de Balearen. De kusten België, Normandië, Bretagne, Westkust Frankrijk, Noord Spanje, Portugal, Algarve, Zuid Spanje en Oost Spanje werden in een zestal zomers aangedaan. Na thuiskomst in Lelystad in 2015 werd de directe omgeving verkend en de Island Packet verkocht.

Eind 2016 kwam er nog een snelle Salona 37 op hun pad en zeilden ze diverse zomers in Nederland op het Ijsselmeer en de Waddenzee. Na een medische diagnose met consequenties is ook deze zeilboot in 2020 verkocht. Maar het water blijft trekken en in 2022 doet de Kent 33 motorboot genaamd Kentering haar intrede.